Hallitukseen vai ei?

Keskusta koki eduskuntavaaleissa rökäletappion. Vaalitulosta ei voi selitellä millään. Kansan tuomio tai palkitseminen on aina oikea. Vaikka olen koulutukseltani lakimies, joudun valitettavasti toteamaan, että vaaleissa ei ole valitusoikeutta, tuntuupa tulos sitten oikealta tai väärältä.

Vaalikaudella tehtiin myös virheitä. Ne on tunnistettava ja tunnustettava. Myöskään kaikki leikkaukset eivät olleet viisaita. Senkin olen nyt kokenut, että pääministeripuoluekaan ei saa asioita aina haluamallaan tavalla läpi. Olen usein todennutkin, että jos haluat kokea elämässä pettymyksiä kannattaa lähteä politiikkaa. Siellä niitä tulee varmuudella.

Virheiden lisäksi vaalitulokseen on vaikuttanut varmuudella yhteiskuntamme muuttuminen. Kun tietoyhteiskunnassa tärkeää oli fakta ja tieto, on nykyisessä mediayhteiskunnassa näiden tilalle tullut näkemys ja tunne. On turhaa yrittää selittää 140.000 työpaikan merkitystä, jos kansalaisella on vahva tunne, että asiat ovat pahasti pielessä tai tiedotusvälineet toitottavat, että ei se ainakaan hallituksen ansioita ole. Tässä kilpailussa tosiasioilla ei ole merkitystä. Ne pärjäävät, jotka pystyvät antamaan vaikeasti ratkaistaviin ongelmiin helppoja vastauksia. 
 
Vaikka olen erittäin pettynyt puolueen tulokseen, itselläni on kuitenkin vahva tunne, että viime vaalikauden tekemisissä ja tuloksissa ei ole isossa kuvassa lopulta kovinkaan paljoa hävettävää. Suomi laitettiin kuntoon neljässä vuodessa. Nekin puolueet, jotka vastustivat viime vaalikaudella kaikkia talouden kuntoon laittamiseen liittyviä esityksiä, voivat nyt lähteä helpottuneina pyrkimään hallitukseen. Enää ei tarvitse esitellä kolmen miljardin leikkauslistoja, kuten neljä vuotta sitten lähes jokainen puolue teki. Sipilä tasoitti tien, mutta tällä työlle ei kuitenkaan annettu vaaleissa arvoa. Isänmaan osalta tilanne on kuitenkin paljon valoisampi kuin aiemmin.

Nyt kaikkien huulilla tuntuu olevan kysymys, lähteekö Keskusta hallitukseen vai ei. Miksi vaalitappion kärsineellä puolueelta edes tällaista kysytään? Osittain tämä johtunee monimutkaisesta vaalituloksesta. Enemmistöön tarvitaan useita puolueita, joiden linjat eroavat. Vaalin voittajien tehtävä on yrittää ensin hallituksen kasaamista. Minusta tästä keskustelusta ei pitäis perussuomalaisiakaan sulkea automaattisesti pois. Vaalien tulosta on kunnioitettava.

Tietoisena siitä, että oppositiosta on vaikea vaikuttaa maan asioihin, Keskusta ei ole kuitenkaan sulkeneet täysin hallitusovea. Siinä tilanteessa, että vaalien voittajat eivät kykenisi hallitusta muodostamaan, myös Keskusta voisi olla mukana keskuteluissa. Todennäköisyys tähän on kuitenkin pieni. Tällöin kynnyskysymyksenä on maanantaina 29.4. Keskustan eduskuntaryhmän antamat vastukset hallitustunnustelijan kysymyksiin. 

Tällaisen vaalitappion jälkeen ei hallitukseen ole menemistä, ellei hallitusohjelma ole riittävän vahvasti meidän poliittisten tavoitteiden mukainen. Sellaista hallitusta ei tule tukea, joka tuhoaa kestävän talouden perustan, poistaa lapsiperheiltä aidon valinnanvapauden, lähtee kurittamaan yrittäjiä tai laittaa kapuloita rattaisiin suunniteltujen biojalostamoiden osalta.

MarkusLohi
Keskusta Rovaniemi

Lappilainen kansanedustaja ja Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu