MarkusLohi

Hallitukseen vai ei?

Keskusta koki eduskuntavaaleissa rökäletappion. Vaalitulosta ei voi selitellä millään. Kansan tuomio tai palkitseminen on aina oikea. Vaikka olen koulutukseltani lakimies, joudun valitettavasti toteamaan, että vaaleissa ei ole valitusoikeutta, tuntuupa tulos sitten oikealta tai väärältä.

Vaalikaudella tehtiin myös virheitä. Ne on tunnistettava ja tunnustettava. Myöskään kaikki leikkaukset eivät olleet viisaita. Senkin olen nyt kokenut, että pääministeripuoluekaan ei saa asioita aina haluamallaan tavalla läpi. Olen usein todennutkin, että jos haluat kokea elämässä pettymyksiä kannattaa lähteä politiikkaa. Siellä niitä tulee varmuudella.

Virheiden lisäksi vaalitulokseen on vaikuttanut varmuudella yhteiskuntamme muuttuminen. Kun tietoyhteiskunnassa tärkeää oli fakta ja tieto, on nykyisessä mediayhteiskunnassa näiden tilalle tullut näkemys ja tunne. On turhaa yrittää selittää 140.000 työpaikan merkitystä, jos kansalaisella on vahva tunne, että asiat ovat pahasti pielessä tai tiedotusvälineet toitottavat, että ei se ainakaan hallituksen ansioita ole. Tässä kilpailussa tosiasioilla ei ole merkitystä. Ne pärjäävät, jotka pystyvät antamaan vaikeasti ratkaistaviin ongelmiin helppoja vastauksia. 
 
Vaikka olen erittäin pettynyt puolueen tulokseen, itselläni on kuitenkin vahva tunne, että viime vaalikauden tekemisissä ja tuloksissa ei ole isossa kuvassa lopulta kovinkaan paljoa hävettävää. Suomi laitettiin kuntoon neljässä vuodessa. Nekin puolueet, jotka vastustivat viime vaalikaudella kaikkia talouden kuntoon laittamiseen liittyviä esityksiä, voivat nyt lähteä helpottuneina pyrkimään hallitukseen. Enää ei tarvitse esitellä kolmen miljardin leikkauslistoja, kuten neljä vuotta sitten lähes jokainen puolue teki. Sipilä tasoitti tien, mutta tällä työlle ei kuitenkaan annettu vaaleissa arvoa. Isänmaan osalta tilanne on kuitenkin paljon valoisampi kuin aiemmin.

Nyt kaikkien huulilla tuntuu olevan kysymys, lähteekö Keskusta hallitukseen vai ei. Miksi vaalitappion kärsineellä puolueelta edes tällaista kysytään? Osittain tämä johtunee monimutkaisesta vaalituloksesta. Enemmistöön tarvitaan useita puolueita, joiden linjat eroavat. Vaalin voittajien tehtävä on yrittää ensin hallituksen kasaamista. Minusta tästä keskustelusta ei pitäis perussuomalaisiakaan sulkea automaattisesti pois. Vaalien tulosta on kunnioitettava.

Tietoisena siitä, että oppositiosta on vaikea vaikuttaa maan asioihin, Keskusta ei ole kuitenkaan sulkeneet täysin hallitusovea. Siinä tilanteessa, että vaalien voittajat eivät kykenisi hallitusta muodostamaan, myös Keskusta voisi olla mukana keskuteluissa. Todennäköisyys tähän on kuitenkin pieni. Tällöin kynnyskysymyksenä on maanantaina 29.4. Keskustan eduskuntaryhmän antamat vastukset hallitustunnustelijan kysymyksiin. 

Tällaisen vaalitappion jälkeen ei hallitukseen ole menemistä, ellei hallitusohjelma ole riittävän vahvasti meidän poliittisten tavoitteiden mukainen. Sellaista hallitusta ei tule tukea, joka tuhoaa kestävän talouden perustan, poistaa lapsiperheiltä aidon valinnanvapauden, lähtee kurittamaan yrittäjiä tai laittaa kapuloita rattaisiin suunniteltujen biojalostamoiden osalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Tällaisen vaalitappion jälkeen ei hallitukseen ole menemistä, ellei hallitusohjelma ole riittävän vahvasti meidän poliittisten tavoitteiden mukainen. Sellaista hallitusta ei tukee tukea, joka tuhoa kestävän talouden perustan, poistaa lapsiperheiltä aidon valinnanvapauden, lähtee kurittamaan yrittäjiä tai laittaa kapuloita rattaisiin suunniteltujen biojalostamoiden osalta"

Veikkaanpa, että nuo tavoitteet eivät ole saavutettavissa, jos Keskusta lähtee yksin vasemmistopuolueiden hallitukseen, sanoipa hallitusohjelma näennäisesti mitä tahansa. Kumppaniksi tarvitaan joko kokoomus tai perussuomalaiset ja niistä helpompi vaihtoehto on kokoomus.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no näyttäisi siltä, että puolueilla voi takit kääntyä siksi, että ei sitä ilmastoa voi suojella ilman työntekoa ja toimeentuloa ja yrityksiä. Toimeentulemiseen on pakko olla tuloja ja työtä

Käyttäjän KaarloKunnari kuva
Kaarlo Kunnari

Jali hyvä kommentti ja lisäisin että ilmaston muutoksen hyväksi on Suomessa tehty jo työtä siitä lähtien kun sotakorvaukset saatiin maksettua 1950 luvulla. Taloudelliset resurssit edellyttävät ja auttavat ilmaston ja ympäristön suojelussa. Pitää myös muistaa että olemme satsanneet Itämeren suojeluun jopa auttamalla Pietarin eli entisen Leningradin jätevesipuhdistamojen rakentamisessa. Ei meidän kaikkea maailmassa tarvitse kustantaa eli kohtuus kaikessa vaatimisessakin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eiköhän tuo hallituspohja ole aika selvä jo: SDP, kokoomus, vihreät ja Rkp.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Se olisi huono ratkaisu, kokoomus on vihreiden ja demarien kanssa niin eri linjoilla, että sen pitäisi taipua todella pitkälle, mitä se ei sitten käytännössä tekisi.

Paras ratkaisu, ellei kepu mene mukaan, on punavihreä vähemmistöhallitus, jonka pitäisi saada jonkun/joidenkin oppositiopuolueiden tuki kaikille esityksilleen erikseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nythän näyttää siltä, että demareilla ja vihreillä on keskenään ylitsepääsemätön ongelma tuo sellutehdas.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #7

En usko senkään olevan ylitsepääsemätön kun Pekka Haavisto johtaa vihreitä näiden hallitusneuvottelujen ajan. Sehän on tunnettu diplomaattisuudestaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Onhan meillä sinipuna ennenkin nähty. Vasemmistoliiton mukana olo vasta tulisi kokoomukselle liian vaikeaksi. Toisaalta jos kokoomuksen tilalle vaihtaa keskustan niin sekin onnistuu.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #8

Sinipuna on aina johtanut kansan kyykyttämiseen.

Kyllä demarit ja vihreät helpommin löytävät yhteisen sävelen kuin kokoomuksen kanssa.

Kepun kanssa tai ilman, kansanrintamaa pukkaa joko enemmistö- tai vähemmistöhallituksella.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #10

Suomessa ei juuri ole vähemmistöhallitusta uskallettu kokeilla. Ei siihen nytkään ole tarvetta, koska Sdp, kokoomus, vihreät ja Rkp mahtuvat hyvin samaan hallitukseen. Sdp kyllä halunnee Vasemmistoliiton mukaan vasenta laitaansa turvaamaan mikä ehkä tekee keskustan mieluisammaksi kumppaniksi. Teoriassa toki PS, kokoomus ja keskustakin voisivat hallituksen muodostaa, mutta sitähän kokeiltiin jo, huonolla menestyksellä. Se vasta kansan kurittajaksi osoittautuikin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #12

SDP on enemmän vasemmalla nyt kuin Lipposen aikana, jopa Urpilaisen. Vihreiden ja vasemmistoliiton edellinen lipeäminen johtui nimenomaan kokoomuksesta.

Vähemmistöhallituksia Suomessa on ollut viimeksi 70-luvulla. mutta esim Tanskassa systeemi pelaa hyvin nykyäänkin. Jos hallitus joutuu pyytämään tuen jokaiselle esitykselleen joltai/joiltakin oppositiopuolueelta, se ei kykenisi linnoittautumaan ja käpertymään itseensä niin kuin on tehty viime aikoina, kun hallitukset ovat ryövänneet eduskunnalta sille kuuluvaa valtaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #14

Saattaa kyllä niinkin olla. Ehkä sieltä tulee sitten jonkinlainen kansanrintama: Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp. Voi olla että asia ratkeaa jo ylihuomenna.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #12

Mika;
Suomessa on ollut tähän mennessä 74 hallitusta.

Niistä 16 vähemmistöhallitusta; viimeksi Miettusen hallitus 1976-1977.

Virkamieshallituksia on ollut 9 kpl (mutta nythän niitä ei enää voida muodostaa).

Vähemmistöhallituksen hallituspäiviä: lyhyin 121 pvää (Castren); pisin 1394 (Kivimäki).

Enemmistöhallitukset (43): lyhyin 69 pvää (Jäätteenmäki); pisin 1464 pvää (Lipponen, kaksi kertaa).

Sipilän kaksi eri kokoonpanon hallitusta (persut/siniset)lasketaan yhdeksi hallitukseksi; hallituspäiviä 3.5.2019 VN:n tilaston mukaan 1436 pvää, ja lisäähän tulee päivä päivältä.

Edellytykset vähemmistöhallituksille olivat ns. presidentti-hallitusten aikana aivan toiset kuin nyt. Hallituksen muodostamisvaltaa ei presidentillä enää ole; eikä puolueitten keskinäinen luottamus kovin hääviä ole.

Joten voimme unohtaa vähemmistöhallituksen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #23

On se Ruotsissa onnistunut, mutta siellä on kai pakko onnistua, koska blokkipolitiikka.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #8

"Vasemmistoliiton mukana olo vasta tulisi kokoomukselle liian vaikeaksi."

Vasemmistoliiton mukanaolo tuli viimeksi heille itselleenkin liian vaikeaksi. Myös Vihreät lipesivät pois ennen hallituskauden päättymistä. Kuka näiden kanssa uskaltaa antautua pitkäaikaiseen suhteeseen?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #11

Eivät sentään hajonneet kahtia niin kuin PS.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Markus hyvä, keskusta ei a n s a i t s e kuulua hallitukseen.

Ville Niinistö tuulettaa näitä normien purun ja kaavoituksen sujuvoittamisen aiheuttamia törkeitä luonnon raiskauksia kirjassaan.

Se ’vapaaehtoinen’ normin purku kun on suomeksi sitä, että ympäristö- ja luonnonsuojelulakeja ei tarvitse enää noudattaa, koska kunnilla on itsehallinto alueellaan ja Elyillä ja Aveilla ei ole enää isännän roolia kaavoituksessa ja rakentamisessa sekä maankäytössä. Niillä on ainoastaan sivustakatsojan ja kättentaputtajan rooli, kun taitavat olla nyt yhtä lobattuja näissä hankkeissa kaavoitusväen lisäksi.

Tämä on nähty nyt myös alkuperäisen ainutlaatuisen monimuotoisen Tourujokiluonnon pilaamisessa Jyväskylässä. Laukaan avovankilaa tuodaan Jyväskylän keskustaan, Tourujokivarteen, yleiskaavan vastaisella asemakaavamuutoksella, ilman laillista rakennuslupaa ja aloittamisoikeuslupaa sekä törkeästi vastoin julkisia hankintoja säätelevää hankintalakia ja kilpailutusta koskevia lakeja sekä EU-direktiivejä.

Sipilän hallitus on pahin Suomen luonnon tärvelijä miesmuistiin! :(

Lopuksi vetoomus ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle: lopettakaa mm. puuttuvilla YVA-arvioinneilla ilveily välittömästi. Puuttuvat YVA-arvioinnit koskevat Laukaan avovankilan lisäksi myös Kemin ja Äänekosken biotuotetehtaita - myös tekstiilitehdasosioita - sekä Heinäveden grafiittikaivosta.

Parlamentaarisesti valmisteltavaksi seuraavalle hallituskaudelle se, että Suomen sisävesireitistö otetaan käyttöön em. biotuotetehtaiden puu- ja tuotekuljetuksiin EU-linjausten mukaisesti ja Suomen oman kansantaloudellisen edun vuoksi.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Edelliseen viestiini littyen Veikko Hintsasen 1.5.2019 kommentti Toivosen blogissa:

- - ”Mielestäni rannikkosatamien tehtaitten tulisi keskittyä tuonti ja vientipuun maximaalisiin käyttöihin. ja sisämaan tehtaitten oman maan puun maximikäyttöön.

Nyt käyty ja käymässä oleva keskustelu Kemin sellutehtaan sijainnin (meriyhteydet) takia jättää sisä Suomeen jo rakennetun (Äänekoski) ja ympäristölupamenettelyssä oleva Kuopion sellutehtaan puutteellisilla (ja poliittisesti tarkoitushakuisilla metsäteollisuudenlobbaamilla) tiedoilla ja hallintomenettelyillä tehtyjen ympäristöselvitysten edelleen puimisen tekemättä, kun meidän maamme maantieliikenteen siirrot vesille jäävät huomioon ottamatta, kun Kemi ja yltiö-investoinnit raideliikenteeseen vievät koko poliittisen kentän, median ja eduskunnan sekä hallituksen huomion.

viitteet:

1) metsäteollisuuden tavoitteet tulevalle hallitukselle:
http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

2) Helsingin Uudenmaan ja raideliikenne tavoitteet vs tuleva demari Hallitus ja kestävän kehityksen mukaisen EU liikennestrategian tavoitteet
http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

3) Muut poliittiset puolueet ja niiden liikennepoliittiset tavoitteet / pelkkää raideliikennettä.

http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

4) Maakuntien liittojen (Järvi Suomi) edunvalvonta - herääminen aluepoliittisesti merkittäviin tavaraliikenteen logistisiin muutoksien vaatimuksiin

http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

ja

https://docs.wixstatic.com/ugd/9247af_631968e796ed...

Lähde:

https://www.uusisuomi.fi/comment/846554#comment-84...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

On vain niin että demokratian mukaisesti hallituksen pitää olla nyt blogi perustein koottu sillä punavihervasemmistolla on alle puolet hallitusenemmitöön vaadittavasta siis 38 % ja 76 kansanedustajaa.

Vastapoolilla on 62 % ja 124 kansanedustajaa joten nämä voi muodostaa hallituksen mennen tullen viisaasti kansalaisten turvallisen elon olossa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Juuri tähän avaukseen liitettynä kommenttisi 124 kansanedustajasta on erityisen koominen. Että keskusta menisi juuri samanlaiseen berneriläiseen hallitukseen heti vaalitappion jälkeen?

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Mikäs berneriläisessä hallituksessa vikana olisi Anne Berner oli visionääri ajassa edellä.
Muutoin presidentti Sauli Niinistö sanoi valtiopäivienavajaispuheessa että hallituksen saattamat lait on koko hallituksen vastuulla eikä yksittäisen ministerin.
Kyllä siinä komiikkaa on kun punavihervasemmisto on kuin sokea reetta kun ei näe realielämän tosi faktoja miten myös voi hallituksen perustaa ilman että se olisi epäpyhä allianssi.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Kokoomus on Orpon johdossa demarien sisarpuolue, joten niiden varaan rakennettu hallitus on varsin luonteva ratkaisu. Vihreät sopii niiden kaveriksi mainiosti, laativathan ne hallistelutunnustelukysymyksetkin. Nyt alamme jännätä lähinnä sitä että kauanko tämä hiilidioksidihallitus kestää. Hiilidioksidilla kun tuppaa olemaan tiettyjä ominaisuuksia kun sitä ravistelee suljetussa tilassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kokoomus, SDP ja Vihreät muodostavat käytännössä Suomen liberaalin punavihreän akselin.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Kyllä Suomi tarttee keskustan hallitukseen, ei missään nimessä kokkoomusta sinne, Sipilä oli liian kallellaan oikealle, nyt keskustan pitäs tasapainottaa suomalaisten tärkeissä asioissa.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Tärkeintä on ettei Kokoomusta enää koskaan päästetä hallitukseen. Kokoomuksen päästäminen hallitukseen (Koivisto) aloitti Suomen kehityksen näivetyksen ja arvojen mädätyksen.

Keskustan on mentävä hallitukseen vaikka nöyristellen, tulevien sukupolvien mahdollisuuksien vuoksi.

Käyttäjän ManuLuukkainen kuva
Manu Luukkainen

kaikkosen mopo karannut sdp kanssa voidaan tukea pienien kuntien 2000-3000e/kk ansaitsevia.mitä tekee kaupunkien ja suurten kuntien saman kaltaisille ihmisille?

Toimituksen poiminnat