MarkusLohi

Hyvä hoito ansaitsee kiitoksen

Eduskunnassa käydään tänään välikysymyskeskustelu vanhusten palveluiden tasosta. Keskustelu on aina tarpeen, mutta yhdenkään ikäihmisen asiat eivät parane välikysymyksellä. Välikysymyksen tehtävänä on mitata hallituksen luottamus. Nyt näyttää siltä, että vanhusten asioilla tehdään puolue- ja eduskuntavaalipolitiikkaa.

Jos välikysymyksen tekijät olisivat oikeasti parantamassa vanhusten asioita ja niistä aidosti huolissaan, katsoisivat he ensiksi peiliin ja toteaisivat, että olemme kaikki olleet tekemässä niitä päätöksiä, jotka eivät ole pystyneet riittävästi ennalta estämään nyt esiin tulleita puutteita ikäihmisten hoivassa. Sama koskee tietenkin meitä hallituspuolueiden edustajia. Voisimme siis välikysymyksen sijaan yhdessä kysyä, mitä me kaikki voisimme tehdä, jotta ikäihmisten asioihin saataisiin parannus. Siihen ei välikysymystä tai toisiaan syytteleviä päättäjiä tarvita. Siihen tarvitaan hyvässä hengessä tehtävää yhteistyötä täällä eduskunnassa ja myös kuntatasolla.

Samaan aikaan välikysymyksen kanssa oppositio on tehnyt lakialoitteen sitovista hoitajamitoituksista vanhustenhoidossa. Keskusta on ilmoittanut myös kannattavansa lain muuttamista. Muutos pitää valmistella kuitenkin perusteellisesti. Kysymys ei ole vain yhdestä luvusta. On pohdittava henkilöstön riittävyys, lain voimaantulon ajankohta, milloin uudet mitoitukset otetaan käyttöön, mitä kaikkea toimintaa muutos koskee sekä taloudelliset kysymykset. On myös selvitettävä, miten uutta säännöstä sovelletaan nyt voimassa oleviin sopimuksiin.

Poliittista keskustelua on käyty siitäkin, onko näillä henkilöstömitoituksilla merkitystä: ovatko 0,5 tai 0,7 vain desimaaleja vai onko niillä tekemistä hyvän hoidon kanssa. Mielestäni kysymys ei ole pelkistää numeroita. Lukujen taustalla on hoitajien määrä eli työtä tekevät inhimilliset ihmiset, auttavat kädet. Silti on pakko tunnustaa, että sitovat hoitajamitoitukset eivät ratkaise kaikkia ongelmia.

Hyvässä vanhuspalvelussa on kysymys lopulta arvoista, palveluita tuottavien organisaatioiden ja yritysten arvoista ja lopulta tietenkin työtä tekevien henkilöidenkin arvoista. Jossain on mennyt pahasti pieleen arvojen suhteen, jos työyhteisössä sallitaan vanhusten epäinhimillinen kohtelu. Ahneus on saanut voiton.

Epäkohtien korjaamisen ohella emme saa kuitenkaan unohtaa niitä tuhansia ammattilaisia, jotka tekevät hyvää ja laadukasta hoivaa. He ovat ammattitaitoisia ja koulutettuja ihmisiä, joilla on eettiset arvot kohdallaan. He tekevät fyysisestikin raskasta työtään oikealla asenteelle ja voimiaan säästelemättä. Teille, jotka näiden kohujen keskelläkin teette tätä arvokasta työtä, haluan lausua kiitoksen. Työnne mahdollistaa turvallisen ja arvokkaan vanhenemisen ikäihmisillemme olkoonpa työpaikkanne kotipalvelussa, tehostetussa palveluasumisessa, yksityisellä tai julkisella puolella. Voimia teille tärkeään työhönne!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Karua luettavaa, alla AVI:n varsin tuore selvitys:

https://www.avi.fi/documents/10191/8064383/Julkais...

Yksityinen 13 kpl (61,9%), Julkinen 8 kpl (38,1%) vastaajista.

Toimituksen poiminnat