Keskittäminen on vahingollista

Eduskuntavaalit lähestyvät ja puolueet pyrkivät kirkastamaan omia näkemyksiään. Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n vaalipaneelissa keskiviikkona 9.1. Helsingissä saatiin vihdoin puolueista irti selkeitä linjaeroja. Yksi liittyi keskittämiseen ja kaupungistumiseen.

Kokoomus, vihreät ja vasemmistoliitto ilmoittivat selkeästi haluavansa nopeampaa kaupungistumista ja tukevansa keskittymisen kiihdyttämistä. Heidän mielestään keskittäminen torjuu ilmastonmuutosta.

Erilaisissa kansainvälisissä tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että kaupungistuminen nimenomaan kiihdyttää ilmastonmuutosta ja lisää hiilidioksipäästöjä jopa yli neljänneksellä. Asiaa on tutkittu Suomessakin ja tulokset ovat selkeät: pääkaupunkiseudulla asuvan vuotuiset hiilidioksipäästöt ovat lähes 30 prosenttia suuremmat maalla asuvan. Ero johtuu suuremmasta kulutuksesta ja asumisen suuremmista energiakustannuksista.

Jo­kai­nen tie­tää, et­tä kes­kit­tä­mi­sen ja kau­pun­gis­tu­mi­sen edistäminen mer­kit­see maa­seu­dun ja maa­kun­tien­kin elin­voi­man heik­ke­ne­mis­tä. Se köyhdyttäisi koko Suomea. Haluavatko suomalaiset tukea sellaista linjaa?

Meillä Lapissa on menossa ennen näkemätön matkailun kasvukausi. Matkailijat kaikkialta maailmaa tulevat tänne puhtaan pohjoisen luonnon, hiljaisuuden ja turvallisuutemmekin houkuttelemina. He odottavat kuitenkin, että kaikki palvelut toimivat jouhevasti. Kasvava palveluntarve näkyy. Kärsimme nyt monella alalla työvoimapulasta. Keskittämispolitiikka veisi kehitystä täysin väärään suuntaan.

Yksi Lapin elinkeinojen ja työpaikkojen tärkeimmistä tukijaloista on metsäteollisuus. Parhaillaan on vireillä useitakin suuria erittäin tärkeitä metsäteollisuuden investointihankkeita. Nämä investoinnit eivät synny, ellei ole varmuutta, että puuta riittää ja sitä saadaan metsästä. Tätäkin varten tarvitsemme työvoimaa kaikkialle Lappiin ja eri puolille Suomea. Metsämme eivät kasva kaupungeissa. Näihin tarpeisiin ja maakuntiemme kehittämiseen keskittämispolitiikka ja kaupungistumisen kiihdyttäminen sopivat erittäin huonosti.   

Keskusta on vastikään hyväksynyt aluekehityksen linjaukset tulevalle vaalikaudelle. Aluekehitys erilaistuu, mutta keskustan mielestä se ei saa eriarvoistua. Jokaisella alueella on omat vahvuutensa ja niiden mukaisesti alueita on tuettava.

Digitalisaatio mahdollistaa jo nyt etätyön tekemisen, joten esimerkiksi julkisen hallinnon ja tutkimuksen työpaikat voivat sijoita maantieteellisesti missä vain. Kysymys on enemmänkin asenteesta ja toimintakulttuurista, siitä tarjoammeko ihmisille tällaisia mahdollisuuksia. Tämä tulee muistaa myös tulevia maakuntia rakennettaessa. Työpaikkoja ei tule keskittää vain maakuntien keskuskaupunkeihin.

 

Markus Lohi

Kansanedustaja

MarkusLohi
Keskusta Rovaniemi

Lappilainen kansanedustaja ja Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu